Ni najveći naučnici nisu uspjeli riješiti ove misterije: Ove stvari i pojave i dalje su velika misterija

Zanimljivosti

Naučnici širom svijeta našli su se u čudu pred nekim misterioznim stvarima. Nepoznate civilizacije iz prošlosti, zagonetni artefakti, pa čak i neobjašnjivi monoliti, a objašnjenje još nije pronađeno.

Pogledajte listu misterioznih pojava koje su potresle svijet, a čak i naučnike zbunile, prenosi Tuzlanski.ba.

  1. Tajanstveni monoliti nepoznatog porijekla

Ova dva metalna monolita otkrivena su u odvojenim istraživanjima u novembru 2020. Jedan u zabačenom području državnog parka Red Rock Canyon, Utah, koji je od tada nestao jednako misteriozno koliko se i pojavio drugi u Piatra Neamt, Rumunija. Bilo da je riječ o vrsti pop-art instalacije ili nečemu vanzemaljskog porijekla, izazvalo je veliko zanimanje i raspravu širom svijeta.

2. Tropska prošlost Antarktika

Antarktik je dobro poznat kao najhladniji i najudaljeniji kontinent na svijetu. Dakle, zaista je neprirodno zamišljati da je ikad bio topao kraj s bujnim zelenilom, u kojem žive ptice, morske životinje, pa čak i dinosauri.

Ipak, upravo na to ukazuju nedavna otkrića fosila i tropskih šuma. Neki fosilizirani ostaci prikupljeni na ostrvu James Ross na Antarktičkom poluotoku datiraju prije 71 milion godina.

  1. Izgubljena civilizacija u pustinji Kalahari

Krajem 19. stoljeća William Leonard Hunt (zvani Veliki Farini) odvažio se na ekspediciju u pustinju Kalahari, u pratnji svog usvojenog sina Lulua. Slikali su i skicirali područje koje su pokrili.

Na svom putu Farini je tvrdio da je naišao na drevne ruševine izgubljene civilizacije. Ovo navodno otkriće izazvalo je veliko zanimanje istraživača tog vremena. Pokrenute su brojne ekspedicije u potrazi za izgubljenim gradom, međutim, nijedna nije bila uspješna.

  1. Drevne gravure isprane na obali Meksika

Javnosti poznati petroglifi Sinaloe nalaze se na obali Tihog okeana, u južnom dijelu države Sinaloa u Meksiku. To je skupina zaobljenih stijena vulkanskog porijekla.

Prekriveni su gravurama i prikazuju ljudske, životinjske i apstraktne figure, kao i krugove, spirale i križeve. Porijeklo, kao i značenje gravura, tek treba biti dešifrovano, jer datiraju između 1.000 p.n.e. i 300. godine n.e.

To ostavlja veliki potencijal današnjim lovcima na misterije da ostave svoj trag u historiji i riješe ovu modernu enigmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.